Pemarah sifat tercela dalam islam

by

Sifat pemarah adalah merupakan satu sifat yang sangat dikeji oleh Islam. Ianya berlaku mungkin disebabkan beberapa faktor, seperti iri hati, dendam dan merasa senang orang yang dimarahi itu tertunduk dan menerima aibnya. Marah juga timbul kerana takabur, sombong dan tidak boleh menerima kenyataan. Secara halusnya bolehlah dikatakan pemarah adalah salah satu sifat yang dinyalakan bahangnya oleh iblis laknatullah. Selalunya orang yang dimarahi itu akan menerima keaiban dan ada kalanya tidak diberi ruang untuk menyatakan kebenaran dan hakikat yang sebenarnya.

Oleh itulah, menahan perasaan marah adalah satu perkara yang amat disanjung oleh Allah SWT. Allah SWT telah berfirman, maksudnya,“ Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari-Mu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang–orang yang bertaqwa. Ia itu orang–orang yang menafkahkan hartanya, baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang–orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. Allah SWT  amat menyukai orang–orang yang berbuat kebaikan ”. Ali Imran ayat 133-134

Jelasnya, ayat ini menunjukkan kepada kita bahwa di antara manusia yang bakal menghuni syurga ialah mereka yang dapat mengawal dan menahan kemarahan. Sebab itulah, para ulama telah menyatakan bahawa mahkota seorang lelaki terletak kepada sifat sabar. Maknanya kalau seseorang lelaki itu hilang sifat sabar, lalu melenting dan menghina seorang lain, hilanglah maruahnya sebagai seorang lalaki. Sifat pemarah juga boleh memperbanyakkan permusuhan dan menghalang keruntuhan serta perpaduan masyarakat.

Oleh sebab yang demikian, apabila timbul perasaan marah, segeralah berwuduk dan bersembahyang sunat 2 rakat, mohon pertunjuk dan pimpinan Allah SWT agar diredakan marah tersebut. Dalam hal ini, Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya, “Barangsiapa yang dapat menahan marah ketika ia boleh meneruskannya, niscaya ditetapkan oleh Allah SWT hatinya pada hari kiamat dengan sentosa dan aman serta penuh keimanan”.

Ingin tambah sukses ?? Ayo gabung peluang usaha warnet, balik modal dalam satu tahun, garansi modal kembali !!!

Iklan

Tag: , , , , , , , , ,

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s


%d blogger menyukai ini: